Oikeus ehkäisyyn ilman arvostelua

Osallistuin tänään Maailman ehkäisypäivänä Väestöliiton ja Bayerin järjestämään seminaariin otsikolla Samat oikeudet, eri haasteet. Seminaarissa syvennyttiin aiheeseen erityisesti globaalin tyttöjen ja naisten oikeuksien parantamisen näkökulmasta – kuinka seksuaalioikeuksien toteutumattomuus vaikuttaa seksuaaliterveyteen, koulutukseen, työllistymiseen ja moneen muuhun asiaan.

Minulla kuitenkin pyöri mielessäni tilaisuuden juontaneen tubettaja Roni Bäckin (esiintyy usein taitelijanimellä Roni Back) alun sanailut ja se, miten heti tilaisuuden aluksi onnistuttiin heittämään ilmaan ehkäisyyn liittyvää leimaamista, häpeää ja toisen valintojen arvostelua.

Bäck kertoi ensin seksuaalivalistuksesta, jota oli saanut kouluaikana. Sen jälkeen hän kertoi, kuinka oli hiljattain ollut kaveriporukalla mökkeilemässä. He olivat puhuneet seksistä ja ehkäisystä ja jokainen oli vuorollaan kertonut millaista ehkäisyä omassa parisuhteessaan käyttää. Kondomit, pillerit, ei mitään. Ei mitään? Tämän Bäckin kaverin, ”Villen” vastaukselle oli pitkän hiljaisuuden jälkeen pyöritelty silmiä: ”Oletko ihan varma että olet valmis isäksi? Oletko ihan tyhmä? Oottekste ihan tyhmiä?” Ville oli kuulemma kertonut että no, ovat he pillereitä käyttäneet ensin mutta nyt eivät mitään ja että ei ole tapahtunut mitään.

Auditoriossa hieman hörähdettiin, itseltäni nousi savu korvista. Bäck vielä lisäsi, että kyllä he siinä sitten tunnin päästä vaihtoivat aihetta ja että tällä ”Villellä” ei ehkä ollut niin hauska ilta kuin muilla. No ei varmasti.

Oli tämä koko tarina sitten totta tai luotu tämänpäiväistä tilaisuutta varten, vitsiksi ajateltu vai tosissaan sanailtu, ontui se aivan todella pahasti juuri tänä päivänä, maailman ehkäisypäivänä, vaikka ei vitsi uppoaisi minuun muinakaan päivinä. Jokaisella on oikeus ehkäisyyn, mutta samalla myös oikeus ehkäisemättömyyteen. Perhesuunnittelu ei tarkoita vain sitä, että estetään lastentulo silloin kun se ei ole soveliasta, vaan myös sitä, että tehdään asioita sen eteen, että perhe kasvaisi. Tai annetaan asioiden tapahtua omalla painollaan ja otetaan riskejä. Asia on jokaisessa suhteessa neuvoteltava asia eikä se kuulu muille.

Ministeri Kai Mykkänenkin omassa puheenvuorossaan viittasi Roni Bäckin kertomukseen seksivalistuksesta ja siihen, että se ei ihan koko Bäckin kaveripiirille ollut mennyt perille. Ministeriltäkin olisi voinut toivoa kypsempää suhtautumista asiaan eikä mauttoman vitsipallon koppaamista Bäckilta.

Roni Bäck on 23-vuotias, joten hänen mökkiseuralaisensakin olivat todennäköisesti suurinpiirtein samaa ikäluokkaa. Aikuiset ihmiset kuitenkin kokivat tietävänsä aikuista kaveriaan paremmin tämän ehkäisyasioista. Vaikka ”Ville” oikeasti haluaisi kumppaninsa kanssa ehkäistä raskautta ja/tai seksitauteja ja ei ole siinä onnistunut vaan hoitanut asian välinpitämättömästi, ei tyhmäksi kutsuminen varmasti olisi tehokkain keino ohjata ”Villeä” kumppaneineen ehkäisyneuvontaan. Mutta entäpä jos ”Villellä” ja tämän kumppanille ei ole tarvetta ehkäisylle, tai ainakaan sellaiselle ehkäisylle josta me usein puhumme eli kondomeille tai hormonivalmisteille. Mitäpä jos:

  • he ihan oikeasti haluavat vauvan? Tällaisen vastaanoton saatuaan sitä ei ainakaan uskalla myöntää.

  • he tiedostavat kyllä kaikki suojaamattoman seksin riskit, mutta ovat valmiit ottamaan ne ja kantamaan mahdolliset seuraukset.

  • ”Villellä”, tämän kumppanilla tai molemmilla on jokin sellainen terveydellinen tila, joka aiheuttaa lapsettomuutta eikä perinteistä ehkäisyä tarvita?

  • ”Villen” kumppani kartoittaa kiertoaan eli ei varsinaisesti käytä mitään ehkäisyvälineitä.

  • heillä on jokin muu syy tilanteeseen.

Toivon näin maailman ehkäisypäivän iltana, että kaikilla olisi tasavertaisesti mahdollisuus seksuaalikasvatukseen, saada tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä kondomeista pillereihin ja ehkäisyrenkaista kiertotietoisuuteen, niiden hyödyistä, haitoista ja luotettavuudesta niin oikealla kuin tyypillisellä käytöllä, oikeus päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan ilman arvostelua. Toivon myös, että järjestävät tahot vastaavissa tilaisuuksissa jatkossa oikolukisivat juontajan spiikit, jotta ote aiheeseen säilyisi myönteisenä ja ketään ei nimiteltäisi.

Edellinen
Edellinen

Mitä riisipuuro opetti seksuaalikasvatuksesta ja rajoista?

Seuraava
Seuraava

Lapsi mukana synnytyksessä – miten valmistautua?