Ole translasten ja -nuorten puolella

Translakia käsitellään eduskunnassa näinä viikkoina, mikä on lisännyt keskustelua sukupuoleltaan moninaisten ihmisten oikeuksista. Ihmisoikeudethan eivät ole mikään mielipideasia, ja silti netti ja uutiset (puhumattakaan eduskunnassa käytetyistä puheenvuoroista) ovat pullollaan asiattomia mielipiteitä ihmisiltä, joita translaki ei tule henkilökohtaisesti edes koskettamaan.

Erityisesti lasten ja nuorten tilanne puhututtaa ja valitettavasti tietynlaiset äänet pääsevät paremmin kuuluviin ja pyrkivät tarkoituksellisesti demonisoimaan lasten ja nuorten sosiaalista transitioitumista ja juridisen sukupuolen korjaamista.

Jo aiemminkin kyseenalaisia artikkeleita kirjoittaneen tiedetoimittaja Annika Mutasen Helsingin Sanomissa 27.1.2023 julkaistu haastattelu on vakuuttanut monet empijät ja vahvistanut samoilla linjoilla olleiden ajatuksia, sillä haastateltiinhan jutussa professoria, nuorisopsykiatri Riittakerttu Kaltialaa. Valitettavasti ihmisen ammatti ja titteli eivät poista ihmisen omia asenteita ja vakaumuksia, jotka voivat vaikuttaa hänen työnsä suorittamiseen ja ammattiroolissa annettuihin lausuntoihin. Kaltiala ei myöskään ole ensimmäistä kertaa mediassa jakamassa transvihamielisiä näkemyksiään – on todella vahingollista, että tällainen henkilö vaikuttaa siihen, millaista hoitoa sukupuoliristiriitaa kokevat nuoret saavat.

Sukupuolta ei voi verrata trendivaatteeseen tai suosittuun puhelinmalliin

On kuulemma lasten ja nuorten huolenpitoa ja suojelua, kun he eivät voi heti saada kaikkea mitä haluavat. Tällaisten mietteiden kera näin tuota uutisjuttua jaettavan oman somekuplani sisällä. Artikkelin jakanut myös koki, että lapsille ja nuorille tulisi välittää viestiä siitä, että he kelpaavat sellaisena kuin ovat. Mutta miten voimme samanaikaisesti osoittaa lapsille ja nuorille täyttä hyväksyntää ja evätä heiltä mahdollisuudet olla turvallisesti omia itsejään? Monen asian kohdalla on tosiaankin hyvä, ettei heti voi saada kaikkea haluamaansa, mutta on täysin kohtuutonta verrata oman sukupuolen määrittelyä ja elämistä oman sukupuolensa mukaisesti vaikkapa vaatteiden, pelien tai puhelinten hankintaan.

Ihmisen keskeneräisyys ei saa olla este

Kaltialan mielestä juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajaa ei tulisi laskea täysi-ikäisestä. ”Perustelu on se, että nuoruusiässä identiteetin rakentaminen on vasta käynnissä eikä kehityksen lopputulos ole tiedossa, ei myöskään nuorella itsellään.”

Tuolla verukkeella olisi mielestäni reilua, että ihan kaikki saisivat ilmoittaa sukupuolensa vasta 18-vuotiaana. On vaikea ymmärtää, miksi cis-sukupuoliset voivat saada sukupuoltaan vahvistavaa hoitoa ja kohtelua, mutta transsukupuoliset eivät. Miksi yhden todistus omasta sukupuolestaan on uskottava ja toisen ei? Ihminen on lähtökohtaisesti keskeneräinen koko elämänsä ajan ja käsitys esimerkiksi omasta sukupuolesta voi myöskin muuttua, kun tulee uutta tietoa, uusia sanoja, lisää ymmärrystä ja turvallista tilaa etsiä itseään. Se ei tee senhetkisestä määrittelystä yhtään vähempiarvoista.

Ole hyvä liittolainen ja pidä sukupuoleltaan moninaisten puolia

Nyt jos koskaan sukupuoleltaan moninaiset lapset ja nuoret tarvitsevat meidän kaikkien tukea ja apua. Monille sukupuolivähemmistöön kuuluville translain käsittelyn seuraaminen on mahdotonta eikä asiasta keskusteleminen ole turvallista. Jos haluat olla hyvä liittolainen, pidäthän meteliä! Ja koska kaikilla ei ymmärrettävästi ole resursseja kirjoittaa omia kannanottoja, olen koonnut tähän listan kirjoituksia, joita voi jakaa eteenpäin ja linkata keskusteluihin, joita on syntynyt vaikkapa Hesarin sivuilta jaetun artikkelin alle. Voit myös jakaa tämän kirjoituksen, jossa kaikki linkit ovat kootusti.

Meidän pitää puhua lääkäristä 6.6.2019

Lääkärin lausunnot translain uudistuksesta 28.1.2023

Professorin haastattelu transnuorista herättää kysymyksiä journalismin etiikasta 29.1.2023

Syvä huoli sukupuoli-identiteettiään pohtivien nuorten kohtaamisesta 30.1.2023

Setan Facebook-kannanotto Hesarin artikkeliin 30.1.2023

Lähteet Setan Facebook-kannanotolle 30.1.2023

Lapsen ja nuoren kohtaaminen hänen kertoman sukupuolen mukaan on avain kohtaamiseen 30.1.2023

Tästä voit liittyä Translasten ja -nuorten perheet ry:n jäseneksi >>

Edellinen
Edellinen

Seksityö – mitä kertoa lapselle?

Seuraava
Seuraava

Voiko teinille hankkia seksilelun?