Miten selittää kuukautiset lapselle?

Mitä tehdä, jos lapsi bongaa vanhemman kuukautiset?

Varmasti lähes jokainen lapsi jossain vaiheessa näkee, kun vanhempi vaihtaa kuukautissuojaa tai tyhjentää/asettaa kuukautiskuppiaan. Se ei ole lainkaan vakavaa! Kyseessä on toki yksityisenä ja intiiminä pidetty toimenpide, jonka moni mielellään tekisi omassa rauhassaan, mutta lapsi ei sen näkemisestä traumatisoidu. Mutta ei lapsen myöskään tarvitse nähdä tätä tilannetta jotta kuukautisista voidaan keskustella, joten ei tarvitsi väkisin ”jäädä kiinni”. Kuukautissuojia voi kuitenkin säilyttää huoletta näkyvillä, sekin on merkki muille perheenjäsenille, että asia on ihan luonnollinen ja siitä voidaan puhua. Jos perheessä ei ole vanhempaa, jolla on kuukautiset, on niistä silti hyvä jutella viimeistään alakoulun ensimmäisillä luokilla.

Pitääkö myös poikalapsille kertoa kuukautisista?

Kuukautiset on noin puolella maailman väestöstä. Tieto kuukautisista kuuluu kuitenkin ihan kaikille. Se on ainut keino, jolla kuukautisten ympärillä edelleen vallitsevaa häpeää ja leimaantumista hälvennetään ja kitketään. Se, että jonkun laukusta tai repusta löytyy kuukautisside pitäisi olla yhtä luonnollinen asia kuin sivutaskusta kurkistava purkkapussi.

Entä kun lapsi säpsähtää verta?

Kun lapsi näkee kuukautisverta, kuukautissuojia tai tilanteen, kun vanhempi huolehtii kuukautishygieniasta, on tosiaankin hyvä ihan rehellisesti kertoa, että kyseessä on verta, ja että vaikka pimpistä tulee verta, se ei ole mitenkään vaarallista. Noin kerran kuussa tulee muutaman päivän ajan pimpistä verta ja se on ihan normaalia. Erilaisia suojia käytetään siksi, että vaatteille ei tulisi tahroja ja olisi helpompi tehdä samoja asioita kuin muutenkin.

Mitä muuta kuukautisista ja kuukautiskierrosta voisi kertoa lapselle?

Mikäli lapsen kanssa ei ole vielä käsitelty sitä mistä vauvat tulevat ja miten vauva saa alkunsa, tulevat ne todennäköisesti viimeistään kuukautisista jutellessa tutuiksi. Kuukautisverta tulee pimpistä merkkinä siitä, että vauvapesässä eli kohdussa ei kasva vauvaa. Kun munasolu ei tapaakaan siittiösolua eikä kiinnity kohdunseinämään, lähtee kohdun vanha limakalvo pois ja tulee kuukautisvuotona ulos emättimestä. Joskus kuukautisten aikana voi sattua masuun ja se johtuu siitä, kun kohtu supistelee jotta veri tulisi ulos, aivan kuten kohtu supistelee silloinkin, kun vauva on syntymässä.

On hyvä myös kertoa, että kuukautiset alkavat yleensä vasta vähän isommalla koululaisella, jotta pieni lapsi ei murehdi että hänen pimpistään alkaisi yhtäkkiä tulla vertan. Kuukautisten alkaminen on merkki sukukypsyydestä eli siitä, että henkilö voi todennäköisesti joskus saada vauvan, ja ihmisellä tällainen mahdollisuus on kerran kuussa. Halutessaan voi kertoa miten asia on eläimillä, erityisesti jos kotona on esimerkiksi koira – koirilla kuukautiset eli juoksuaika on harvemmin, mutta se kestää kerralla useamman viikon.

Voi myös muistuttaa, että on tärkeää kertoa vanhemmalle kun kuukautiset alkavat, jotta voidaan yhdessä katsoa sopivat suojat ja tutustua niiden käyttöön. Myös jos jokin muu asia pimpin eritteissä tai vatsakivuissa mietityttää, voi siitä aina kertoa vanhemmalle tai vaikkapa koulun terveydenhoitajalle.

Tämä kirjoitus julkaistiin alun perin uutiskirjeessä. Mikäli haluat jatkossa saada kuukausittain ilmestyvän maksuttoman uutiskirjeeni seksuaalikasvatuksesta, liity postituslistalle!

Edellinen
Edellinen

Mitä on seksipositiivinen seksuaalikasvatus?

Seuraava
Seuraava

Miksi lapsen pippeli seisoo?