Miten selittää Ruoska-biisi lapsille?

Lapsia ei voi suojella musiikilta

Miksi kohtelet kaltoin elämääni mun
Vaikka kaikkeni annoin edessäsi sun
Tulee ruoskaa, tulee ruoskaa
Ja kipu kiihottaa

Tämä kappale soi monissa perheissä UMK-huumassa joko paikan päällä, kilpailun TV-lähetystä katsoessa, somessa tai radiosoitossa. Käärijä nousi pienimpienkin suosioon viime vuotisella euroviisubiisillään, vaikka artistin tuotanto ei ole lapsille suunnattua. Hän ei toki ole ensimmäinen ns. aikuisten aiheista laulava artisti, jolla on paljon pikkufaneja.

Emme voi suojella lapsiamme musiikilta eikä musiikkikappaleilla ole virallisia ikäsuosituksia tai -rajoja kuten esimerkiksi elokuvilla ja peleillä. Voimme kuitenkin olla valmiita keskustelemaan heidän kanssaan hämmennystä herättävistä kappaleista.

Lapset laulavat aikuisten biisejä varsin viattomasti

Se, että lapsi laulelee meidän korvaamme sopimatonta biisiä, ei kuitenkaan tarkoita, että hän ymmärtäisi tuon taivaallista laulamastaan tai olisi edes kiinnostunut sanojen merkityksestä. Jokainen aikuinen voi muistella omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan ja kaikkia niitä viattomalla äänellä laulettuja biisejä, jotka saivat aikuisten korvat punottamaan – Sukkula vanukseen, I wanna have sex on the beach jne. Kouludiskossa laulettiin ja tanssittiin jos jonkinmoisia kutubiisejä, mutta kaikki oli ihanan vilpitöntä ja viatonta, puhdasta hauskanpitoa, orastavia ihastuksia ja varovaisia hitaita. Lapset eivät siis mene musiikista rikki.

Lapset laulamassa aikuisille tarkoitettuja biisejä voi aiheuttaa myös hykerryttävän hauskoja hetkiä. Tällaisista tilanteista kertoivat Instagram-seuraajat pian Ruoska-biisin julkaisun jälkeen. Lapsi on luvannut laulaa mummon hautajaisissa eikä vanhemmat ymmärtäneet varmistaa laulua etukäteen, päiväkodissa luriteltiin ”Maanantaiaamuna krapula ja vapina”, serkun synttäreillä alle kouluikäinen esitti ”Sen näkee naamasta, kun lakkaa saamasta”. Harva näistä on lapselle suuttunut vaan ennemminkin on ollut pokassa pitelemistä. Keskusteluja on toki silti mahdollisesti käyty.

Biisistä on tärkeä puhua, jos lapsi kysyy

Ruoska-biisin sanojakaan ei tarvitse alkaa analysoida, ellei lapsi erikseen kysy. Lasten keskinäisiin keskusteluihinkin voi joskus olla tarpeen liittyä mukaan.

Erika Vikmanin ja Käärijän Ruoska-kappaleessa ei kertosäkeen sanoituksista huolimatta käsitellä seksiä, mutta retoriikka huokuu seksuaalisuutta. Kappaleen ruoska on kuvainnollinen ja biisissä lauletaan oman tulkintani mukaan siitä, miten välillä elämä murjoo eikä julkkiksenakaan säästy negatiiviselta huomiolta. Silti vastoinkäymisistä voi saada uutta puhtia ja liekkiä omaan tekemiseen – kipu kiihottaa.

Käärijä ja Erika Vikman ovat kuitenkin kommentoineet, että kinkyhenkiset esiintymisasut ovat tarkoituksellisia ja omalla itseilmaisullaan he toivovat kannustavansa muitakin omanlaiseensa seksuaalisuuteen. Joten kyllä Ruoska-biisikin ”pornahtaa”, vaikkei seksistä kerro.

Vaikka kappaleessa ei tarkoitettaisi juuri kivun kautta tuotettua seksuaalista nautintoa, on se kuitenkin vertauskuva, jota voi olla tarpeen avata biisiä kummeksuen tavaavalle lapselle.

Miten selittää Ruoska-biisi eri-ikäisille?

Tässä esimerkkejä siitä, kuinka voit sanoittaa asiaa eri-ikäisille. Otathan huomioon sen, mitä olet itse lapsen/nuoren kanssa jo jutellut tai mitä tietoa hän on saanut muuta kautta.

3-5

Se ”tulee ruoskaa” tarkoittaa sitä, että tapahtuu jotain ikävää tai jotain sattuu. Ja sitten kun sanotaan, että kipu kiihottaa, niin se tarkoittaa sitä, että joskus joku voikin tykätä siitä, kun sattuu, tai saada siitä uutta innostusta. Lapset eivät kuitenkaan koskaan saa tahallaan satuttaa ketään eikä lapsia saa satuttaa, näihin ei voi saada keneltäkään lupaa. Muistathan aina tulla kertomaan, jos joku on satuttanut sinua.

6-8

Ruoska on sellainen väline, jolla voi satuttaa toisia ihmisiä. Sitä käytetään valitettavasti myös rankaisemiseen eikä sen käyttö ole ok, jos siihen ei ole lupaa. Jotkut kuitenkin tykkäävät siitä, että heitä satuttaa heidän omilla ehdoillaan. Muistetaanhan kuitenkin, että lasten ei tulisi koskaan satuttaa toisiaan edes silloin, kun kaveri antaisi luvan. Lapset ei vielä osaa arvioida käyttämänsä voiman vaikutuksia. Isompana voi sitten tutkia enemmän sitä, millaisista asioista itse tykkää.

9-11

Se voi kuulostaa erikoiselta, mutta jotkut ihmiset tykkäävät siitä, että heille tuottaa kipua. Biisissä lauletaan siitä, miten kipu kiihottaa. Se kiihottaminen tarkoittaa sitä, että tuntuu hyvältä ja kihelmöivältä kehossa ja mielessä. Erityisesti sellaista kihelmöintiä voi tuntua sukuelinten alueella. Se voi tuntua myös esimerkiksi silloin, kun koskettelee omia sukuelimiään. Eri ihmiset kiihottuvat erilaisista asioista. Kukaan ei tietenkään saa satuttaa toista ilman lupaa ja lasten voi olla vaikea arvioida mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, joten voidaan sopia, että edes kaverin luvalla ei satuteta.

12->

Ihmisillä on tosi erilaisia mieltymyksiä mitä tulee seksiin ja seksuaaliseen nautintoon. Me jokainen tykätään erilaisista asioista ja opitaan siitä myös pitkin elämää. Jotkut ihmiset tykkäävät siitä, kun heille tuottaa kipua ja jotkut saavat kiksejä siitä, kun saavat aiheuttaa kipua. Kipu voi tuottaa seksuaalista nautintoa, vaikka ei varsinaisesti harrastettaisi seksiä. Esimerkiksi juuri jonkinlaisella ruoskalla tai muulla esineellä vaikkapa pakaralle läimäyttäminen voi tuntua toisesta tosi hyvältä. Tässä on kuitenkin aina ehdottoman tärkeää, että asia on kaikille osapuolille ok. Suostumuksellinen kivun tuottaminen on eri asia kuin väkivalta ja mitä nuorempi on, sitä vaikeampi voi olla ymmärtää ja tunnistaa eroa. Tähän liittyy myös sellaiset termit kuin BDSM ja kinky. Juttelen näistä mielelläni lisää kanssasi, jos kiinnostaa.

Kaipaatko lisää työkaluja lasten ja nuorten seksuaalikasvatukseen?

Tule mukaan suosituille verkkokursseilleni ja lisää itsevarmuuttasi seksuaalikasvattajana.

Tutustu kursseihin >>

Seuraava
Seuraava

Seksityö – mitä kertoa lapselle?