Kenelle lapsen nakukuvat kuuluvat?

Kesäaikana talletetaan muistoja valokuvien ja videoiden muotoon varmasti enemmän kuin muina aikoina vuodessa. Puhelimen kuvavirtaan ikuistetaan rantaleikit, nakujuoksut sadettajan ympärillä, saunavilvoittelut, läträäminen pesuvadissa ja kirmaaminen nurmella paljastavissa hellevaatteissa.

Tällaisia kuvia löytää paperikuva-ajan perhealbumeista – varmasti lähes jokaisella nykyvanhemmalla on kotialbumissaan lapsuuskuva tai useampi itsestään nakuna. Kuvia on katsonut oman perheen lisäksi ehkäpä isovanhemmat, kummit ja muut läheiset perheen kotona kyläilleet ihmiset.

Tiedosta kuvien leviämisen riski

Sosiaalisen median erilaiset alustavat tarjoavat mahdollisuuden nykyaikaiselle perhealbumille, jota esimerkiksi Facebookin, Instagramin ja blogien kautta seuraa ja katselee moni muukin kuin aivan lähimmät. Lisäksi kuvat useimmiten päätyvät oman tilin ja profiilin lisäksi jonnekin netin syövereihin niin, ettei niitä välttämättä saa kokonaan poistettua, vaikka kuvan omasta profiilista hävittäisikin. On myös aina mahdollista, että joku lataa kuvan itselleen tai ottaa kuvasta ruudunkaappauksen. Kuvat eivät siis enää ole niin intiimisti nähtävillä kuin vanhan ajan perhealbumeissa.

Kun olet ottamassa (lähes) alastomasta lapsesta kuvaa
– mieti onko kuva tarpeellinen ja hauska vielä vuosienkin päästä myös kuvassa esiintyvän henkilön mielestä.
– ota huomioon lapsen ikä ja mahdollisuus kysyä lapselta itseltään haluaako tämä tulla kuvatuksi kyseisessä tilanteessa.
– kokeile erilaisia kuvakulmia ja rajauksia, joiden avulla voit saada iloisen hetken ikuistetuksi ilman että esim. lapsen sukuelimet ja takapuoli näkyvät.
– pidä huoli, ettei kuvassa esiinny muiden lapsia (alasti) ilman heidän huoltajiensa lupaa, etenkin jos aiot julkaista kuvan sosiaalisessa mediassa.

Alastomuus ja nakuilu ovat luonnollisia asioita erityisesti pienille lapsille ja heidän iloonsa omasta kehostaan saa yhtyä. Miten sitten pitäisi suhtautua lapsista otettuihin nakukuviin ja erityisesti niiden jakamiseen somessa ja pikaviestimissä?

Vältä nakukuvien jakamista yhteisille alustoille, kuten Facebookiin, ja toisten laitteille esim. WhatsAppin välityksellä. Silloinkin kun rajaat itse yleisön, et voi olla täysin varma millaisiin käsiin kuva lopulta päätyy. Vaikka lähettäisit ihanan rantaleikkivideon kohdistetusti jollekin tietylle sukulaiselle suoraan tämän puhelimeen, et kuitenkaan voi lopulta rajata kuinka moni videon näkee sukulaisesi puhelimelta, tai jos hän jopa lähettää sen eteenpäin. Erityisesti isovanhempien puhelin- ja sometaidot ovat hyvin vaihtelevia ja hyväntahtoisia mutta ajattelemattomia ihmisiä löytyy muistakin ikäryhmistä.

Turvallisin tapa on näyttää kuva- ja videomateriaalia aivan kuten ennen vanhaan esiteltiin käsin kosketeltavaa perhe-albumia. Kun kuvia ja videoita näyttää omalta laitteeltaan vieressä oleville ihmisille, saavat kaikki yhdessä iloita lasten riemusta ja kesämuistoista, mutta riski kuvien leviämisestä vääriin käsiin on poissa. Lisäksi lapsen iästä riippuen on myös kohteliasta kysyä lapselta itseltään, saako hänen (alaston)kuviaan näyttää tai jakaa eteenpäin.

Koska tilanteet, lapsen ikä, perheiden omat tavat, sometaidot ja jakoväylät vaihtelevat, ovat nämä ohjeet tehty sovellettaviksi. Tärkeintä on muistaa toimia hyvän maun rajoissa ja lapsen etu edellä lasta nolaamatta.

Edellinen
Edellinen

Mitä tehdä, jos lapsi näkee kondomin?

Seuraava
Seuraava

Mitä tietoja ja taitoja koulutulokas tarvitsee?